DSR Polyester Sapanlar
- Hafif ve mükemmel esneklik değerli ürünlerin daha güvenli ve kolay kullanım için izin verir.
- Sapanlar kaygan değildir, böylece yükün kaymasını engeller.
- Kimya ve petrol kirlenmesine karşı yüksek direnç gösterir.
- Üretiminde kullanılan güçlü ve yüksek mukavemetli malzemeler nedeniyle , çalışma ömrü uzar ve maliyetlerinizi azaltır.
- Aşınmaya karşı mükemmel direnç sağlar.
- Sapanlarımızın üzerinde bilgilendirme etiketleri dikili halde bulunmaktadır.
Columbus MC Kinnon Polyester Sapanlar
- Güçlendirilmiş gözlere sahiptir.
- Düşük ağırlık kolay kullanım sağlar.
- Neme karşı dayanıklı kumaş, böylece don hasarı (en fazla yakl. -40 derece) önlenmesi.
- Düşük uzama <%4
- Isı dayanımı +100 derece
- Düşük uzama katsayısı <%4
Hedef Polyester Sapanlar
Yale Polyester Sapanlar
Kullanıcı Bilgileri;
Bu kullanıcı bilgileri , polyester kaldırma sapanlarının uygulamasıyla ilgili genel bir bakış sunmakta olup , ürünlerle ilgili mevcut çalışma talimatlarının yerine geçmez.
Bant sapanlarla kaldırma işlemleri , sadece uzman kullanıcılar tarafından gerçekleştirilebilir (teori ve uygulama eğitimi almış).
Doğru bir şekilde kullanıldığında, bant sapanlarımız, uzun ömür beklentisiyle birlikte üst düzey güvenlik sunar, ürünlerin ve insanların zarar görmesini engeller.
Kullanım Kısıtlamaları;
Yükleme: Bant kaldırma sapanları aşırı yüklenmemelidir. En önemli kaldırma/sapanlama yöntemleri için kapasiteler tanıtım etiketinde belirtilmektedir. Her zaman maksimum dikey açıya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sıcaklık: Polyesterden imal bant kaldırma sapanları, -40° ile +100°C arası sıcaklıklarda uygulamalar için kabul edilmektedir. Bu sıcaklık aralığı kimyasal ortamlarda değişebilir. 0°C altındaki sıcaklıklarda ıslanan tekstillerin dokuma yapısı, buz oluşumundan dolayı deforme olabilir. Buz, kaldırma sapanlarının esnekliğini azaltacaktır. 0°C altındaki sıcaklıklarda, sadece kuru kaldırma ekipmanları kullanılmalıdır. Kuru koşullarda, polyester yüksek bir elektrik direncine sahip olup, yük ve vinç çengeli arasında bir yalıtım etkisi sağlar (örn: kaynak işleri sırasında – sıcaklıklara dikkat edilmesi gerekmektedir)
Darbe Yükü: Kaldırma ve bağlanma bandı gerçek yüksek ağırlığından önemli düzeyde daha yüksek olabilecek ağır kuvvetlerden kaçınmak için keskin sarsıntılara ve darbelere tabii tutulmamalıdır.
Kimyasallar mevcut olduğu alanlarda bant kaldırma ekipmanı kullanırken son derece dikkatli olunmalıdır.
Polyester, mineral asitlere karşı iyi bir dirence sahiptir ancak alkalin ile yok edilmesi gerekmektedir. Uygulamaya göre bilgi almak için uzman görüşü alınması gerekmektedir.
Asit, bant kaldırma sapanlarının çelik donanımlarında materyallerin zayıflamasına neden olabilir. Zararsız asit solüsyonları, zararlara neden olabilecek düzeye çıkana kadar buharlaşma ile konsantre olabilir.
Etkilenen bant kaldırma ekipmanı, soğuk suda derinlemesine durulanmalı, açık havada kurutulmalı ve uzman bir kişi tarafından kontrol edilmelidir.
İnsanların Taşınması
Bant kaldırma ekipmanları ile insan taşınmaz.
Tehlikeli Yerlerde Çalışma
Tehlike bölgesinde personelin bulunması halinde yükler taşınmamalı veya kaldırılmamalıdır.
Askıdaki yükün altından veya üzerinden insanların geçmemesi gerekmektedir.
Uygulama Tavsiyeleri
Operatör doğru bir şekilde bağlandıktan ve tüm personelin tehlike bölgesinden uzakta olduktan sonra yükü taşımaya başlayabilir.
Yükler uzun bir süre kaldırılmış veya gerilmiş bir durumda kontrolsüz bırakılmamalıdır.
Düz bant veya yuvarlak sapanlar, düğümlenmiş, bağlanmış veya dolaşmış bir şekilde kullanılmamalı ce sadece yüklerin takılması için kullanılmalıdır.
Her kullanımdan önce, bant kaldırma ve bağlama ekipmanı açık kusurlar için muayene edilmelidir.
Nitelik ve boyutların doğru olmasını ve okunaklı bir kapasite etiketine sahip olması gerekmektedir.
Arızalı veya etiketlenmemiş kaldırma ekipmanı kullanılmamalıdır.
Kapasite etiketi, yük, kanca veya çekme, bağlama işlemlerinden uzakta tutularak zarar görmesinin önüne geçilmelidir.
Göz açısı, dikişler üzerinde aşırı gerilimin önüne geçmek için 20°’yi aşmaması gerekmektedir.
Göz uzunluğu, kancanın genişliği yaklaşık 4 kat olduğunda sağlanacaktır.
Yüklü konumdaki kancalar veya diğer kaldırma tertibatları, dikilmiş bindirmelerde veya yuvarlak sapan kolunun dikiş yerinden takılmamalıdır. Dikişlerin kaldırma aletinin düz kısmında konumlanması gerekmektedir.
Kancalar yeterli yarıçaplarla sağlanacaktır. Bant sapanının temas alanı düz olmalıdır, böylece sapanın tüm çapraz kesiti eşit bir şekilde yüklenmiş olacaktır.
Düz bant sapanın taşıma genişliğinin 75 mm altında olması halinde, kaldırma aletinin yarıçapı en az bant sapanın ¾ genişliğinde olmalıdır.
Yuvarlak sapanların vinç kancasına dolanmamasına dikkat edin. Kanca ağzı yanı sıra yükte yeterli alana sahip olmalıdırlar, böylece doğal düz profilini alabilir ve yuvarlak sapanın tam genişliğinde dengeli bir yükleme sağlayabilirler.
Düz bant sapanlar, tüm sapan genişliğinin yükünü taşıyabilecek bir şekilde uygulanmalıdır. Daha geniş dikey açılar, sapanların kenarlarını gerdirecek ve hatta kopmaya yol açabilecektir.
Polyester kaldırma ekipmanı yük ve kaldırma ekipmanının keskin kenarları, sürtünme ve aşınmaya karşı korunmalıdır. Bir kavisli kenar, düz bant veya yuvarlak sapanın kalınlığından (düz, yüklü durumda) daha az olması halinde keskin olarak sınıflandırılır.
Yükü kaldırma ekipmanının üzerine asla itilmemesi ve yerleştirilmemesi gerekmektedir.
Yük asla kaba yüzeylere veya kenarlar üzerine çekilmemesi, bir yükün altında sürüklenmemesi gerekmektedir.
“Boğma” tipi kaldırma da, tekstil sapanı 60°’lik doğal açı oluşturabilecek ve sürtünmeden dolayı ısıdan kaçınılabilecek şekilde yerleştirilmelidir. Boğma tipi kaldırma asla yeniden ayarlanmamalı ve sürtünme nedeniyle ısı oluşumunun önlenmesi gerekmektedir. Düz veya kaygan yüzeylere sahip yükleri kaldırmak için, çift boğma tipi bağlamayı tavsiye ederiz.
Yuvarlak sapanlar ve düz bant sapanlar yük altından yaklaşık %3-5 genişleyecektir. Bu, hassas yüzeylerde sürtünmelere ve hasarlara neden olabileceğinden kesinlikle dikkate alınması gerekmektedir. Bir önlem olarak, koruyucu kollar veya kenar koruyucuları kullanmanız tavsiye edilir. Kaldırma işlemleri sırasında (istenen) yük hareketleri ve elde edilen sürtünme örn. ürünlerin montajı veya döndürülmesi sırasında, yükün yüzeyi veya kenarları bağlama tertibatını koruyacak ve daha fazla sürtünme olmadan hareket ve hizalama için yeterli alan sağlayacak koruyucu kovanları veya köşe koruyucuları ile donatılmalıdır.
Bir yükü kaldırmak için birden fazla sapan kullanılacak ise , bunlar farklı uzama davranışını önlemek ve tüm genişlik boyunca taşıma kabiliyetine izin vermek için tercihen aynı uzunluklara sahip aynı tipte olmalıdırlar. ( en küçük dikey açı kullanın veya yayıcı kiriş kullanın)
Tekstil kaldırma ekipmanı temiz, kuru ve iyi havalandırılmış bir yerde saklanmalıdır. Ekipmanı doğrudan güneş ışığı ve diğer UV kaynaklarına maruz bırakmamanız gerekmektedir. Sapanın hizmet ömründe olumsuz bir etkiye sahip olacaklarından diğer ısı kaynakları , kimyasallar, buharlar ve aşınmış yüzeylerden uzakta tutulması gerekmektedir. Sapanlar açık alevler veya diğer sıcak yerlerin yakınında kurutulmaması gerekmektedir.
Görünür hasarlar, aşırı yükleme ve diğer zararlı etkilerin izlerine sahip tekstil sapanlar kullanılmamalı ve sadece muayene ve mümkün onarımdan sonra servise gönderilmelidir.
Bakım ve Onarım
Kontroller ve testler, sadece uzman kişiler veya uzman tamirhaneler tarafından yapılmalıdır.
Kontroller:
- Uygulamaya bağlı olarak bant kaldırma ekipmanı, en az yılda bir olmak üzere uzman kişiler tarafından düzenli kontrollere tabi tutulmalıdır.
- Kontroller göz ile yapılmalı ve varsa aşağıdaki kusurları tespit edebilmedir ;
- Tanıtım etiketinin eksiksiz ve okunaklı olması,
- Kimyasal etkilerin neden olduğu hasarlar, örn: lokal ıslaklık, ipliklerin ufalanması veya sıcaklık (sertleşme),
- Çelik bağlarda deformasyon, kanalcıklar veya çapraz kesitin %10’dan fazla azalması olmamalıdır, Çatlaklar için kontrol; olası kaynak noktaları görünür olmalı ve dokuma şeritlerle kapatılmamalıdır,
- Kontrollerin kaydedilmesi gerekmektedir,
- Arızalı sapanlar derhal hizmet dışına alınmalı ve ayrı bir şekilde saklanmalıdır.
Bertaraf Kriteri:
Tekstil sapanlar, aşağıdaki hallerde kesinlikle kullanılmamalıdır. Örn;
- İşaretler (tanıtım etiketi) eksik veya okunaksız ise,
- Zararlı etkilerin meydana gelmiş olması örn: aşırı yükleme, darbeli yükleme, kimyasal etki veya aşırı ısı,
Düz bant sapanlar;
- Kenarların zarar görmesi, aşınmadan dolayı dokuma yapısındaki defolar, kesikler veya iplik kopmaları, Bant sapanın çapraz kesitinin %10 veya daha fazla hasar görmesi halinde, sapan ıskartaya çıkarılması gerekir.
- Isıdan dolayı iplik ağır bir şekilde deforme olması veya erimesi (parlak yüzey ve/veya sertleşmiş dokuma şeritler) fark edilir olabilir,
- Yük taşıyan dikişlerin kusurlu olması.
Yuvarlak Sapanlar;
- Dış kısmın (kol) kesikler veya aşınmadan zarar görmüş olması,
- Sapanın iç kısmının (polyester iplikler) görünür olması,
- Kol dikişlerinin zarar görmesi.
Yale careskallar ve şaryolar insan kaldırma ve taşıma için tasarlanmamıştır ve bu amaçla kullanılmamalıdır.