Kompresör Nasıl Çalışır, Nerelerde Kullanılır?
Kompresör, özellikle atmosferden çekmiş olduğu havayı sıkıştıran ve hidrolik ihtiyaçların giderilmesinde kullanmak maksadıyla depolama yapan bir cihaz şeklinde tanımlanabilmektedir. Cihazın içerisindeki elektrik motoru, özel sistemi sayesinde havayı vakumlamakta ve bu hava, yüksek oranlarda tüp içine sıkıştırılmaktadır. Ardından bu hava, kontrollü şekilde Prömatik devrelerin çalışmasıyla uygun basınç ayarlanarak tahliye edilmektedir.
Tabii ki kompresörler kullanım amacına göre çok farklı çeşitlerde ve modellerde üretilmektedir. Bu modellerin tıpkı bir araç motoru gibi farklılık arz ettiği unutulmamalıdır. Kompresörlerin de ortak amaçları olsa bile farklı motor tiplerine göre üretildikleri görülmektedir. Kısacası kompresörler, temel amaçları olarak atmosferdeki havayı vakumlamak, sıkıştırmak ve depolamak üzerine üretilmektedirler. Böylelikle sıkıştırılan hava basınçla dışarı itilmekte ve devrenin çalışması gerçekleşmektedir.
Kompresörlerin Çalışma Prensibi
Kompresörler hem farklı modellerde üretilmekte hem de basınç aralıklarına göre sınıflandırılabilmektedirler. Kompresörün çalışma mantığı genel olarak incelendiği zaman otomobil motoru ile benzerlik gösterdiği anlaşılmaktadır. Sonuç itibariyle motor yuvası içerisinde motor pistonları yukarı aşağı hareket ettiği gibi benzer bir şeyin kompresörde de olduğunu söylemek mümkündür. Benzinli motorlar benzini sıkıştırarak patlama ve yanma elde ederken kompresörler ise havayı sıkıştırmakta ve depolamaktadır.
Kompressör, vakumladığı havayı depolamakta ve basınçlı şekilde üretmiş olduğu havayı sonradan kullanmak üzere saklamaktadır. Bunun yanı sıra kompresörlerde piston yuvasına hareket eden kompresör bu çalışma prensibi ile hareket etmektedir. Hava girişinde süzülen atmosferdeki hava, temiz şekilde piston yuvasında emilmiş olur ve sübabplar, havanın basınçlı bir hal almasını sağlar.
Basınç olarak istenilen düzeye gelen havanın “kollektor” adı verilen bir mekanizma sayesinde bir araya toplanması söz konusudur. Ardından hava, çekvalf yardımıyla depolama tankına havale edilmektedir. Kompressör tamamen dolduktan sonra ise sıkıştırma gerçekleşmemekte ve hava otomatik şekilde tahliye edilmektedir.
Kompresörlerin Kullanım Alanları
Kompressörler, hem küçük hem de büyük işletmelerde kullanılmaktadır. Araba lastiğinin şişirilmesi, basınçlı havanın lazım olduğu yer ve alanlarda kompresörlerin önemi büyüktür. Yine kalıp ve pres tezgahlarında da kompresörler gerekli enerjiyi sağlamaktadır.
Sonuç itibariyle Kompressörlerin pek çok yerde aktif şekilde kullanıldığını kesin olarak bildirmek gerekmektedir.
Etiketler: kompresör
Ağustos 25, 2020
Listeye dön