Gürültü Önleyiciler Nerelerde Kullanılır?
Nüfusu gittikçe artan dünyanın teknolojinin getirdikleriyle de artık gürültü adı verilen yaşamsal bir sorunu bulunmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olan gürültünün var olduğu ortamlarda uzun süre bulunan kişilerde kalıcı işitme sınırında değişimler meydana geldiği bilinmektedir. İnsan sağlı üzerindeki yıkıcı etkinin ve zararın en aza indirilmesi ya da ortadan kaldırılması için gürültü önleyici kulaklıklar kullanılması oldukça yararlı olmaktadır.
Gürültünün kişilerin sağlığı üzerindeki etkilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Fiziksel etkileri
- Fizyolojik etkileri
- Psikolojik etkileri
- Kişi performansı üzerine etkileri
Gürültü Önleyiciler Nasıl Çalışır?
Bu kulaklıklar aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aslında kulaklıkların yapıldığı malzemelerden dolayı bütün kulaklıklar yüksek frekanslı sesleri bir miktar engelleyerek gürültü önleme özelliğine sahip olmaktadır. Temel baskılama şeklinde ifade edilebilecek bu durum, yüksek frekanslı sesler için çok fazla yeterli olmamaktadır.
Yarım daire kulaklık şeklinde var olan pasif kulaklıklar, yüksek yoğunluklu köpük katmanları ya da diğer ses emici malzemeleri içlerinde bulundurdukları için daha ağır bir yapıya sahip olmakla beraber aynı zamanda etraftaki gürültüyü 15-20dB azaltma imkânı sağlamaktadır. Fakat pasif kulaklılar, jet motorları ve uçak kabinleri gibi yerlerde azalttığı ölçüden daha fazla gürültü oluştuğu için yetersiz kalmakta ve kullanım açısından kendisini sınırlamaktadır.
Aktif gürültü önleyici kulaklıklar, pasiflerin yapabildiği bütün işleri kendi bünyelerinde barındırmaktadırlar. Yapısı gereği yüksek frekanslı sesleri engelleyen bir bariyer özelliği göstermektedirler. Düşük frekanslı sesleri aktif olarak silmekte ve ekstra bir gürültü azaltma düzeyi eklemektedir. Bunu ise gelen sesleri taklit eden kendi ses dalgaları meydana getirerek gerçekleştirmektedirler. Bu kulaklılar, kişinin bulunduğu ortamın gürültüsünün frekanslarını alan bir mikrofonu bulundurmaktadır. Dijital sinyal işlemcisi ise, hangi ses dalgalarının istenmeyen sesleri iptal edeceğini hesaplayarak gerekli sesleri yaratmaktadır. Fizik yasalarına uygun olarak, sesler birbirlerini iptal ederek sessizliğin oluşmasını sağlamaktadır.
Gürültü önleyici kulaklıkların en sık kullanıldığı yerler şu şekildedir;
- Özellikle, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde fabrika ortamındaki kişilerin devamlı olarak yüksek sese maruz kalmasını önlemek adına kullanılmaktadır.
- Yolculuk esnasında dış seslerin fazlaca olduğu hava yolu ve tren seyahatlerinde tercih edilmektedir.
- Açık ofis ortamlarında ve gürültünün fazla olduğu dış mekanlarda kullanılmaktadır.
- Gürültüden dolayı uyku problemi yaşayan kişiler tarafından bu kulaklıklara çokça başvurulmaktadır.
Gürültü Önleyici Kulaklıkların Diğer Özellikleri Nelerdir?
- Genel olarak diğer kulaklıklardan daha pahalı olmaktadırlar.
- Şarj edilebilir bir pil yardımı ile çalışmakta ve “aktif” terimi de buradan gelmektedir. Fakat, bazı modeller bu güç olmadan normal kulaklıklar gibi çalışmamaktadır.
- Gürültü engelleme devresi, ses kalitesini azaltabilmekte ama gürültüyü azaltıldığı için algılanan ses kalitesinde artış yaşanmaktadır.
Yapısı gereği normal kulaklıklara kıyasla daha ağır olabilmektedirler. İş ekipmanlarının birisi olan gürültü ekipmanları https://www.hamdidede.com/gurultu-onleyiciler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler: gürültü önleyiciler
Mart 07, 2022
Listeye dön