Çelik halat belli sayıdaki hareketli parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaları sürekli bir şekilde birbirleri ile etkileşim halindedirler. Makine sistemi olarak da tanımlanmaktadır. Çelik halat; damarlar, teller ve bir özneden oluşmaktadır. Ana maddesi çelik teldir. Önceden belirlenmiş olan fiziksel özelliklere ve bunun yanı sıra anma dayanıma sahip teller dikkatli bir şekilde işlenmektedir. Böylelikle belirli bir forma sokulur ve çelik halatların üretimi sağlanır.
Çelik halatlar genellikle petrol sondaj kuyularında, madenlerde, köprülerde, inşaatlarda, stadyumlarda ve benzeri alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yüksek ağırlıklara dayanıklı olan ve sıklıkla yüksek ağırlıklarla beraber kullanılan çelik halat ürünlerinin, dayanıklılığını arttırmak amacı ile birtakım çelik halat örme teknikleri kullanılmaktadır.
Çelik Halatların Yapısı
Çelik halat işlenmiş olduğu yapısı ile adlandırılmaktadır. Özel şekilde işlenen halatların kendilerine özgü adları olabilmektedir. Filler, Standard, Warrington Seale, Seale gibi uzantılar ise damarların içerisinde yer alan tellerin kalınlık, incelik ve diziliş şekillerini ifade etmektedir.
Endüstriyel makinelerin itmek ya da kaldırmak zorunda oldukları belirli ağır yükler bulunmaktadır. Bu ağır yükleri çelik halat sayesinde taşımaktadırlar. Endüstriyel çelik halatların çapları genellikle 2 ila 13 cm arasında değişim göstermektedir. Mekanik uygulamasının yanı sıra stadyum çatıları ve köprüler gibi büyük statik yapılanmalarda destek kabloları oluşturarak da kullanılmaktadır. Bir çelik halatın üretiminin çapı genellikle 0,6 ila 8 mm’lik kablo ile başlamaktadır.
İyi bir Çelik Halat Nasıl Olmalıdır?
İyi bir çelik halat mı almak istiyorsunuz? O halde yazımızın devamını mutlaka okumalısınız. Çelik halatların genellikle kalitesini belirleyen en önemli unsur yüksek karbon içerikli olan tellerdir. Bir çelik halat kapsamında kullanılan yüksek karbon tellerinin kullanım miktarı ne kadar fazlaysa halatın korozyona uğrama olasılığı da o kadar azdır. Lakin şöyle bir durum söz konusudur ki; en iyi halat tamamen amacına uygun olarak kullanılacak olan halattır. Çelik halatlar birden fazla yöntem ile üretilmektedir. Kalın ve ince tellerin en iyi şekilde uyumu yakalaması için farklı teknikler de geliştirilmiştir. Bu farklı teknikler ise çoğunlukla çelik halatların kullanım alanlarını belirlenmektedir.
Çelik Halat Çeşitlerinin Kullanım Alanları
Çelik halatların oldukça güçlü bir yapısının olduğundan yazımızda bahsetmiştik. Lakin halatın kullanıldığı alan ve üretim tekniği tamamen farklıdır. Eğer çelik halat; denizcilikte, vinçlerde ve çekme halatı olarak kullanacaksa; en uygun hala çeşidi nuflex halattır. Bu çelik halatın örme tekniği diğerlerinden oldukça farklıdır. Bu nedenle yüksek kullanım için ideal halatlar arasındadır.
Sondaj çalışmaları ya da madencilik alanında kullanacak olduğunuz bir çelik halat arıyorsanız; kalın dış tellere sahip, Filler çelik özlü çelik halatını tercih etmeniz uygun olacaktır. Kalın dış tellerine sahip yapısı ile oldukça esnektir. Bu nedenle çekme işlemleri için uygun bir halat çeşididir.
Kum ocakları, madencilik, yük çekme, vinçler sondaj ve delme için kullanabilecek bir halat çeşidi arıyorsanız; yine filler lif özlü çelik halat sizin kullanımınız için uygundur. Bu çelik halatlar; farklı incelikten oluşan tellerde, farklı örgü tekniğinin kullanması ile bir araya getirilmektedir. Oldukça dayanıklı halat çeşidi olarak bilinmektedir.
Birbirinden farklı çelik halat çeşitlerine ulaşmak istiyorsanız; https://www.hamdidede.com/halatlar-126 linkine tıklayabilir, çelik halat çeşitlerini detaylı inceleyebilirsiniz.